dissabte, 18 de març del 2017

Rantepao

Despres de 13 hores de bus, amb les finestres tancades, i ple de fumadors, l'autocar m'ha deixat a la terminal, que estava tancada a les 4 de la matinada.
Be ja me'n he sortit i ara la meva revenja es estar allotjada en una hotel preciós, tinc l'habitacio a la planta baixa i davant hi tinc un jardí amb una bassa plena de nenúfars.
Rantenpao és una petita ciutat en la regió de la cultura Tana Toraja.
Dues coses caracteritzen aquesta tribu, les cases de furta treballada i pintada amb teulat en forma de dues banyes de búfal, i unes importants ceremònies pels funerals, que poden tenir lloc al cap d'un any, dos o tres, despres de la mort.
No m interessa assistir a cap funeral, ja que durant la cerimonia és maten búfals i pocs, en una quantitat que depend de la riquesa i categoria del mort.
Com que el lloc és turístic però sense turistes, perque es temporada baixa, cal evitar infinitat de pseudoguies que volen fer el seu agost.
He agafat un tranport public per anar a dos poblets el primer a uns 9 quilòmetres i el segon a uns 4.
Lemo és el primer que he anar i a més de les cases típiques hi ha gran pared de pedra amb tombes excavades a la roca i a l'exterior ninots tallats en fusta que representen els difunts enterrats.
Londa, el segon lloc, m he apartat una mica de la carretera i he estat parlant amb un pages d una d aquestes cases típiques.
A Londa es pot entrar en dues coves naturals, material calcàri amb molt poques estalactites, les coves són fondes i estan plenes d'atauds, penjats per les pareds. Sembla ser que tot el conjunt pertany a un mateix clan familiar molt antic. A l'exterior hi ha els ninots representant els difunts, un guia m'ha ensenyat el seu avi, amb un peix a la mà, ja que era pescador.
De tornada a la ciutat, i havent dinat, m han convidat a entrar a una festa de casament. No era una cerimonia Tana Toraja sino que es casàven dos joves musulmans de familia acomodada, era una desfilada de vestits molt macos i joies, que portàven les dones per l'ocasió, els nuvis s'han fet una foto amb mi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada